Egy tömegjelenet anatómiája

 2009.08.15. 18:05

Elnézést a vidékiektől (én is az vagyok), ismét pesti "vicc" következik.

Hmm, biztonsági őröket vertek. Erre egy egész néprajzkutatási anyagot lehetne mondani szólásmondásokból (kezdve a korpa közé keveredéstől a mindig van egy erősebben át egészen a kard által vész-ig), de azt hiszem, nem kell komment. Egy baj van ezzel: akiket megvertek (netán kórházba is kerültek), az érzelmi alapú bosszúk törvényszerűsége alapján nagy valószínűséggel nem azok voltak, akik megérdemelték volna, hanem pont azok, akik netán rendesek voltak, és jól végezték a munkájukat, míg a támadók valószínűleg nem azok az emberek voltak, akiket ezek (t.i. az őrök) megsértettek, (meg)bántottak, hacsak nem azzal, hogy (ellen)őrök kérték tőlük a jegyet-bérletet. Kíváncsi lennék, igazából mi történt. Ezen a történeten ugyanúgy lehet háborogni, mint kárörvendeni, pedig ennek egy normálisn működő országban meg sem kellett volna történnie. Egészen egyszerűen nem megoldás az, ha valakik hordában járnak és bárkiben félelmet keltenek, legyenek azok akár fehér, akár barna gárdisták, ellenőr-és cigány hordák, netán politikusok. Egyáltalán, mi céljuk azzal, hogy félelmet keltenek, miért jó nekik, hogy valakik félnek? Menjetek haza anyátokat riogatni, úgy, ahogy más anyukáját riogatjátok.

Kicsit nézzünk a dolgok mögé, természetesen az én szemszögemből. Van egy elbaszott közlekedési társaság, rengeteg problémával, sok oda nem illő alkalmazottal (ha csak elfelezzük a BKV figyelőn olvasható eseteket, már akkor is túl sok minden történt), akik természetesen azokat zikálják, akiket tudnak/mernek, és nem azokat, akik végképp zavarják az utasokat. Ismét ártatlanok szopnak emiatt, mert a böcsületes utas, aki kifizette a pénzt a jegyre, bérletre, állandó irritációt kap cserébe a szállítási szolgáltatás (lerobbanó járművekkel? Jó vicc...) mellé (hajléktalanok, hangoskodó egyének, gyakori bunkó (ellen)őrök, mobil-DJ-k, ez utóbbiakat kellene az Artisjusnál és egyéb szervezeteknél jól feljelenteni, mert egy jogdíjas anyagot jogtalanul nagyközönség előtt játszanak le, ráadásul úgy, hogy azt én nem kértem), és pont ők kapják a legtöbb szart a nyakukba ezektől, akiket ráadásul az ő pénzéből fizetnek. Néhányuknál aztán persze hogy kiborul a cérna, és elkezdenek jegy nélkül utazni. Mindenkinél megvan az a pont, ahol azt mondja, hogy ezt már nem.

Az ellenőrök meg ezt látják nap mint nap, hogy ott van fent a sok senkiházi, és ha szerencséjük van, nem dobják le őket nagy egyetértésben. Így persze nem is nagyon kísérleteznek a nagyobb méretű példányokkal, akik bőven vágósúly felett vannak, hanem azokat veszik elő, akiket mernek, elindulva a könnyebb ellenállás irányába. Tegye mindenki a szívére a kezét: ezért a pénzért ki vállalná az ingyen arcplasztikát (száj és arcok feldagasztása - ez nagyon divatos manapság - , orr formájának megváltoztatása, stb.), hmmm? Milyen érzés lehet egy olyan cégnek dolgozni éhbérért, ahol a nagyok maguk határozzák meg a saját fizetésüket, és valószínűleg megússzák, vagy ha nem, nagy valószínűséggel valami alku köttetik a háttérben? Milyen érzés lehet magunkfajtával utazni, és valami olyat kérni tőle, amiről a lelkünk mélyén úgy érezzük, hogy nem teljesen igazságos a fenti okok miatt? TE hogy éreznéd magad? Én biztos más meló után néznék, mert én normális embernek tartom magam, és ha én így gondolkodom, sok hozzám hasonló is valószínűleg így gondolja. És mit gondoltok, ki marad? Persze hogy az alja.

A probléma, mint mindig, odafent van. Egyszerű lenne pedig a képlet: gyerekek, mi, a BKV tisztességesen játszunk, odafigyelünk az alkalmazottainkra, nem herdáljuk, nem nyúljuk a pénzt, sőt, a főváros, az állam és az utasok egyenlő részben állják a költségeket, cserébe viszont csak az utazhat, aki megfizeti az árát. Ha azt látjuk, hogy becsületes vagy, udvariasak vagyunk (az alkalmazottakat folyamatosan ellenőrizzük próbautasokkal), de ha nem, reszkess, vazze, mert nem jutsz el a következő megállóig, az biztos, és ez ellen egyetlen ombushmann sem tehet semmit. A többség java a kisebbség felett.

Címkék: kultúra tömegközlekedés biztonsági utasok ellenőrök utazási tahóság őrök

A bejegyzés trackback címe:

https://monddmibant.blog.hu/api/trackback/id/tr651311546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartal (rezervált) 2009.08.16. 18:08:13

olvastam valahol, hogy felvették egyik-másik pesti jegyellenőr telefonbeszélgetését a kollégákkal (úgy látszik ezt a szót ma gyakran használom). kiderült belőle, hogy rengetegen saját zsebre dolgoznak, vagyis némi baksis fejében elengedik a büntetést. ezzel - nem tévedés - napi több tízezer forintot tudnak összeszedni. persze, hogy hülyék lennének más munka után nézni.
más kérdés, hogy én szervátültetésre küldeném őket: kapjanak már egy gerincet!

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2009.08.17. 00:00:48

@Kartal (a morc): persze, nagyon sokan dolgoznak saját zsebre, mert mindenki a Dire Straits dala szerint szeretne élni: money for nothing. És ebben a média is asszisztál, a sok semmit nem dolgozó, mégis remekül élő "sztárral". Nézz meg egy mai magyar fiatalt. Ki a példaképe? Állítólag Salgótarjánban a középiskolások jórészének győzike (kisbötűvel, amolyan nemecsekesen, azt a nagybetűt előbb ki kell ám érdemelni!). Nézd meg eleve a fiatalok öltözködését, viselkedését. Modellnek képzelik magukat, meg zenésznek, meg sztárnak, pedig ők is csak a médiakurva szintig jutnának el, a háttérben 0 valós teljesítménnyel.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2009.08.17. 00:08:32

@Kartal (a morc): mindemellett nem azt mondtam, hogy amit írtam feloldozza őket. Csak egy kis kíváncsiság, mi mit tennénk a helyükben. Ez önmagad igazi próbája.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2009.08.17. 20:20:16

Őőő, kinek a helyébe kellene képzelnünk magunkat? A fiatalokéba vagy a BKV ellenőrökébe?

Kartal (rezervált) 2009.08.17. 20:45:02

@pszicho pete: hát ha Te sem tudod... :-D
(kiérdemelted a nagybetűt :-))

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2009.08.18. 00:06:41

@Kartal (a morc): Azért kérdezem, mert fiatal voltam már, BKV ellenőr még nem :).
Amúgy mindig megpróbálom magam az ő helyükbe képzelni, de mivel önmagam vagyok, elég nehéz az ő helyükben gondolkodni. Pl. az ellenőröknél oda lyukadok ki folyton, hogy én ezt a melót eleve el sem vállaltam volna.

Veronikamama 2009.10.01. 19:41:18

A lúzernak nem volt jegye, jött az ellenőr, kérte adjon neki jegyet, nem adott, személyit kért, csekket adott.
Odébb, egy bögyös kiscsajnak szintén nem volt jegye, kért, kapott. ???
süti beállítások módosítása